18 octombrie – Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane

Ziua de 18 octombrie are o semnificație majoră în familia  europeană, fiind declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane. Am marcat-o, concentrându-ne pe creșterea nivelului de conștientizare a problemei și pe crearea unui mesaj comun pentru a preveni acest pericol. Este un bun prilej pentru sensibilizarea publicului cu privire la riscurile pe care le prezintă fenomenul traficului de persoane, dar și pentru informarea privind mecanismele de ajutor existente și drepturile victimelor și potențialelor victime ale traficului de persoane.

Informaţii de background

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

În acest context, echipa de proiect din cadrul inițiativei bilaterale “PROTECT, SUPPORT, EMPOWER HUMAN TRAFFICKING VICTIMS IN ROMANIA – PSEV“ a organizat un seminar cu tema „Recunoașterea profilului unei victime sau potențiale victime ale traficului de persoane/How to recognize a potential human trafficking victim“.

Evenimentul a avut loc la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației unde au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice, cultelor, ONG-uri și voluntari, iar oaspetele special a fost domnul Aurelien Dierckens reprezentant din partea finanțatorului. În cadrul conferinței am prezentat importanța și relevanța inițiativei bilaterale, actorii, finanțatorii, obiectivele principale, acțiunile, grupul țintă, mecanismele de prevenție a traficului de persoane, recunoașterea unei victime sau potențiale victime ale traficului de persoane, s-au căutat soluții pentru o abordare mai eficientă în zona Maramureș și nu numai, concluzii.

Declarația domnului Florian Sălăjeanu, președinte ASSOC pentru Radio Sighet

F.S. Este vorba de un proiect ASSOC, prin care dorim  să prevenim traficul de ființe umane în special persoanele traficate care vin din zona de război a Ucrainei, este un proiect care s-a născut din observațiile noastre din primele zile de război, când veneau foarte multe persoane și, în egală măsură, au început să apară persoane cu risc de suspiciune din partea noastră și a autorităților competente ale poliției și ale organelor specializate și am constatat că ar fi nevoie de intervenție specializată și pe termen lung în sensul prevenirii și sprijinirii potențialelor victime ale traficului de ființe umane.

  1. Cu ce a coincis evenimentul?

F.S. Evenimentul a coincis și cu Ziua Europeană împotriva Traficului de Ființe Umane, o zi celebrată în toată lumea, iar noi suntem parte din acest demers internațional împotriva traficului de ființe umane, trafic în scop sexual, trafic de muncă și alte aspecte care privesc acest domeniu.

Declarația domnului Marcel Puiu, manager Proiect pentru Radio Sighet

M.P. Inițiativa bilaterală a fost gândită pentru a proteja, a asigura asistență specializată persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană aflate pe teritoriul țării noastre în protecție temporară a statului român și nu numai, în special persoanelor vulnerabile din rândul acestora, femei, copii,  bătrâni, persoane cu dizabilități în sensul de a nu deveni posibile victime sau chiar victime ale traficului de persoane deoarece acest pericol mondial este din ce în ce mai accentuat.

Deoarece prevenția este scopul principal, vom continua să susținem seminare și în alte puncte de trecere a frontierei de pe teritoriul Românei.