Obiectivul pe care l-a asumat Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială Assoc, în calitate de promotor de program în cadrul inițiativei bilaterale “Protect, Support, Empower Human Trafficiking Victims in Romania – PSEV“, îl reprezintă siguranța persoanelor strămutate de cetăţenie ucraineană care fug de războiul Rusiei în Ucraina. Prin intermediul echipei de intervenție a inițiativei bilaterale încercăm să identificăm anticipat persoanele strămutate de cetățenie ucraineană, posibilele victime sau victime ale traficului de persoane. Organizația noastră a găsit înţelegere din partea finanţatorilor, a primit prompt fonduri pentru a oferi suport specializat, o cât mai bună protecţie şi redarea demnităţii victimelor exploatate inclusiv celor vulnerabili împotriva pericolului traficului de persoane.
Kari Johnstone, directorul interimar al Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane din Departamentul de Stat american, care realizează raportul privind situația din 188 de țări, a declarat: “Guvernele, societatea civilă, organizațiile internaționale, supraviețuitorii, activiștii, experții, jurnaliștii, toți aceștia au un rol foarte important în lupta împotriva traficului de persoane. Guvernele nu pot să reușească singure,… o parte importantă a acestui efort constă în cât de eficient se coordonează guvernele cu societatea civilă, dacă victimele primesc îngrijirea de care au nevoie, dacă sunt identificate în mod proactiv…”
Domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane nu este deloc ușor. Este o infracțiune gravă, care implică rețele de criminalitate organizată, presupune riscuri atât pentru victime, cât și pentru furnizorii de servicii de asistență și protecție. Vorbim de întreg ansamblul, începând cu identificarea cazului, documentarea, probarea întregii activităţi infracţionale, inclusiv tragerea la răspundere a celor vinovaţi și culminând cu activitățile specifice de asistență continuă care să conducă la redarea demnității victimei/victimelor infracțiunii. Din cauza gradului mare de pericol trebuie să acordăm atenţia cuvenită atât protecţiei victimei traficului de persoane, cât şi celor care sunt direct implicaţi în lupta împotriva traficului de persoane.
A fost instituit un mecanism simplificat de identificare a cazurilor de trafic de persoane și au fost diseminați indicatorii de identificare și proceduri de referire directă a victimelor traficului de persoane către polițiștii de frontieră și către centrele de primire a azilanților. Cooperarea cu societatea civilă în domeniul prevenirii și asistenței victimelor este un element cheie al luptei împotriva traficului de persoane în contextul crizei umanitare a refugiaților. (Grupul de coordonare strategică – Asistență umanitară din cadrul Cancelariei Primului Ministru a României)
Măsurile concrete de asistenţă, oferite persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană – posibilelor victime sau victimelor traficului de persoane, sunt: cele de urgenţă, asistenţă medicală – redirecționare către asistență medicală de specialitate, asigurarea unui cadru și mediu sigur, transport, cazare, precum și ajutor de lungă durată, respectiv asistență adecvată și specifică fiecărui caz în parte: consiliere juridică, consiliere psihologică, evaluare – anchete sociale, contact permanent și monitorizare în funcție de necesitate, precum și orice alte activităţi specifice care duc și ajută la redarea demnităţii victimei, reintegrarea acesteia în societate.
Rolul nostru major este cel de prevenire, targetul fiind împărțit în două, în funcție de beneficiari – intervenții directe, respectiv contactul direct cu refugiații și intervenții indirecte, prin organizarea celor 9 seminare susținute de echipa de implementare la Punctele de Trecere a Frontierei României cu Ucraina, respectiv cu Republica Moldova.
În acest sens, am susținut 4 seminare cu tema Recunoașterea profilului victimei sau potențialelor victime ale traficului de persoane în județele Maramureș, Satu Mare, Vaslui, și Iași.
La aceste seminare au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice implicați în mod direct cu refugiații (DGASPC, DAS, IPJ, Instituția Prefectului, IPJ, ANITP, ISU), reprezentanți ai ONG-urilor pe plan local, voluntari, precum și presa locală, regională.
Structura seminarelor a permis să avem un schimb de bune practici între societatea civilă și reprezentanții instituțiilor publice și ONG-urile mai sus menționate, iar subiectele dezbătute în acest sens au fost: Cum recunoaștem o victimă a traficului de persoane? Semne ale abuzului fizic, semne ale abuzului emoțional, semne de avertisment comportamental.
Identificarea victimelor traficului de ființe umane are o importanță deosebită pentru protecția drepturilor omului, deoarece recunoașterea este destinată să asigure accesul persoanelor traficate la asistența necesară din partea societății, cu alte cuvinte identificarea victimelor traficului de persoane este necesară în primul rând pentru protecția drepturilor victimelor în scopul reintegrării lor ulterioare.
Identificarea victimelor sau potențialelor victime ale traficului de persoane reprezintă un complex de acțiuni în baza cărora specialiștii în domeniu trag concluziile necesare dacă persoana respectivă este victimă a traficului de ființe umane.
Traficanții de persoane sunt extrem de calificați în ceea ce fac, iar datoria noastră este să fim foarte vigilenţi în a ști ce să căutăm, să observăm, identificăm ca să combatem această problemă.
Instituțiile guvernamentale și organizațiile îndeplinesc atribuțiile statuate pentru protejarea și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane, de aceea trebuie să îşi unească eforturile într-un parteneriat strategic.