Cum să recunoaștem un posibil traficant

Gazda ultimelor două seminare susținute de echipa de implementare a inițiativei bilaterale Protect Support Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV” a fost Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. „Cum să recunoaștem un posibil traficant” a fost tema dezbaterii,  respectiv amenințările din umbră la adresa persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană, îndeosebi a femeilor și copiilor.

Managerul inițiativei bilaterale PSEV a subliniat că succesul activității este asigurat chiar și în condițiile în care o singură persoană este salvată din mâinile unui traficant, cel mai important rol îl are prevenția, iar în ultimele luni s-a acționat în acest sens prin organizarea de dezbateri în mai multe localități din țară.

Chiar în primele săptămâni de la izbucnirea conflictului armat din țara vecină au fost momente în care  nu se știa cine sunt persoanele care oferă transport, dacă sunt de încredere, cine sunt cei care oferă cazare, unde și în ce condiții. A fost o vulnerabilitate foarte mare în ceea ce privește traficul de persoane, momente favorabile, ca grupările de criminalitate să profite din plin.

Traficul de persoane este o infracțiune gravă care implică rețele de criminalitate organizată.  Traficanții de persoane sunt extrem de organizați și calificați în ceea ce fac, de aceea munca noastră a fiecăruia este de a fi atenți în a ști ce să căutăm, să observăm şi să identificăm. Daca munca este făcută corect și sistematic, lupta împotriva acestui flagel va fi mai ușoară.

Este mai bine să prevenim decât să combatem. Echipa de implementare a desfășurat activități de informare, prevenire în vederea conștientizării pericolului traficului de persoane.  Peste 4000 de beneficiari (peste 4000 de persoane strămutate de cetățenie ucraineană) au primit gratuit  aceste servicii în mod direct. Echipa de intervenție s-a întâlnit față în față cu beneficiarii la locurile de cazare, zona punctului de trecere a frontierei din Sighetu Marmației, județul Maramureș, sau în județul Satu Mare, furnizând servicii asumate respectiv activități de avertizare/informare cu privire la existența și pericolul traficului de persoane, a formelor sale de exploatare, moduri de evitare, de a nu deveni victime ale infracțiunii. 

Unde sunt doi puterea crește! Ne dorim și venim în sprijinul autorităților prin intermediul serviciilor oferite. Foarte multe entități au preocupări pe linia prevenirii și combaterii acestui fenomen. Împreună cu instituțiile publice abilitate suntem o forță mai puternică capabilă să conlucreze la combaterea traficului de persoane și cel mai important oferirea ajutorului specializat victimelor. Specificăm faptul că toate serviciile furnizate de către echipa de implementare vin în completarea serviciilor prevăzute de legislația în vigoare și oferite de către instituțiile abilitate ale statului, nu în dublarea acestora.

De asemenea, vorbitorii din partea instituțiilor publice au subliniat importanța activităților de prevenire și conștientizarea împotriva traficului de persoane, mai ales a celor din Ucraina, precum și eforturile depuse de autoritățile județene, respectiv instituțiile și ONG-urile partenere în timpul crizei refugiaților.